pühapäev, 16. september 2012

Meditsiinist ja muust

Elu siin Dar Es Salaamis on nagu Ameerika mägedel - kord üleval, kord all, kuid pidevalt keerises. Igav siin ei hakka. Tänaseks on linna eksploorimine end ammendanud ning ees ootavad erinevad turistilõksud ja muidu looduskaunid kohad. Linnaga ei olegi midagi muud, kui tuleb teada, kuhu oma nina ei tasu toppida, nagu iga linna puhul. Siin tuleb lihtsalt arvestada seda, et valgena paistad sa eriti välja ja siin valge e mzungu= dollarid. Taksojuhid hakkavad vaikselt aru saama, et meie ei ole tavaturistid, kes maksavad seda raha, mida nad küsivad ja kui nad liiga suurt hinda küsivad, siis me jalutame rõõmsalt järgmise nurgani ja leiame oma küüdi sealt. Puuviljamees teab ka seda, et me hakkame nagunii kauplema ja enamasti saame selle hinna, mida me tahame. Tõenäoliselt on see ikka suurem summa kui kohalikele, aga mis sellest. Poiss peab ju ka millestki teenima ja 30 eurosenti ühe mõnusa mahlase mango eest ei ole ju tegelikult palju. Eestis ja Rootsis võid sa nii heast mangost ainult unistada...

Haiglaelu on huvitav. Iga päev toob uue üllatuse. Esimesel päeval võisin ju mõelda, et osakonda sisenemiseks oleks gaasimaski vaja, aga selle tagant ei näe hästi ning võid kogemata maas lebavale patsiendile peale astuda - sest higi- ja kusehais on siin igapäevane nähtus, patsiendid ei mahu enamasti vooditesse ära ning lebavad maas olevatel madratsitel. Haiglatöö teevad ära internid. 2 korda nädalas on neil ametlik luba nõu küsida, kuid enamasti mitte oma arvamust avaldada. Tuleb teha seda, mida kästakse. Tavane ambulatoorne vastuvõtt tähendab konveierimeetodit - ehk siis, räägid arstile kaebused ära ja tema võtab esimese pähe tuleva diagnoosi ning hakkab sind ravima. Kui 2 nädala pärast parem ei ole, siis teeme selle või tolle uuringu. Ehk siis, kõigepealt ravime, kui ravi ei aita, siis uurime, mis viga (kui on enam, keda ravida). Ravimeid kirjutatakse korraga välja nii palju, kui pähe tuleb. Sageli kuulen neid endamisi pobisemas: "Mida veel?"Ka kõige raskemad patsiendid, kes meie mõistes kuuluvad kindlasti haiglasse, võibolla isegi intensiivosakonda, saadetakse raviga koju. "Kui halvemaks läheb, küll ta siis haiglasse tuleb." Nagu öeldud, muidu peaksid enamik HIV-positiivseid haiglasse panema... Mõtlemisainet on. Ma ei tea, kas arstide suhtumine oma töösse on tingitud suurest töökoormast või faktist, et enamik neist on saanud oma koolituse Venemaal ning külge on hakanud ka nõuka-aegne varjupool, aga seda võib küll öelda, et midagi on pehmelt öeldes valesti läinud. Kui ma millegi üle kahtlustavalt imestan ja proovin läbi lillede või isegi täitsa otse öeldes soovitada/parandada, siis - mina olen naine ning resident, ühesõnaga ei ole mul mingit sõnaõigust. On ka erandeid, õnneks. Need erandid on oma patsientide suhtes empaatilised, selgitavad neile, mida ravi tähendab ja miks see on oluline.

Ütleme nii, siin on kõik teisiti. Euroopalik kurtmine arstiabi kvaliteedi osas omandab minus igaljuhul uue tasandi. Tulge Aafrikasse!

Koduhoovis

Kommentaare ei ole: